dinsdag 31 januari 2012

Hygge

Wow, ik heb al zoveel te vertellen! Ik weet zelfs niet waar ik moet beginnen!
Zal ik het dan maar gewoon in chronologische volgorde proberen te vertellen?
Het avontuur begon allemaal in mijn pa's auto. We waren nog maar net vertrokken of mijn ma en ik moesten al wisselen van plaats omdat ik misselijk werd! We hadden toen nog een drietal uur rijden voor de boeg. Een dutje kan wonderen doen dat is wat mijn ma en ik dachten. Ik werd al na een 20tal minuutjes wakker van de spanning. Aangekomen in Amsterdam Centraal parkeerden we de auto in een ondergrondse parking. Bovengekomen in het feitelijk station, schrokken we ons een hoedje! Wat een drukte!! Het was rond zes uur in de namiddag dus waarschijnlijk net spitsuur maar toch... WOW! Snel een broodje uit de Hema gegeten en dan op naar perron 9 3/4, ah neen dat was in Harry Potter. Bij mij was het gewoon perron 7. We moesten toen nog een half uurtje wachten tot de internationale nachttrein aankwam. Ondertussen hebben we heel wat gehaaste reizigers zien passeren! Kwart voor zeven kwam de trein aan… één klein probleempje zo’n nachttrein is immens lang en hij splitst in Duitsland om één deel naar Polen te sturen en één deel naar Kopenhagen. Ik wou er dus zeker van zijn dat ik op in het juiste rijtuig zat. Gelukkig konden mijn ouders mee met mijn op de trein want anders had ik nooit al mijn bagage op de trein gekregen. De steward verklaarde me gek met al mijn bagage. Ik had gekozen voor een slaapcoupé omdat dat comfortabeler en veiliger is als je alleen reist. Ik kan het wel niet aanraden voor mensen met claustrofobie…

Als je begrijpt wat ik bedoel. Het is wel behoorlijk luxueus; een eigen wastafel, plaats genoeg om mijn vele bagage te plaatsen, een stopcontact om uren naar films te kijken, een lees- en nachtlampje, regelbare verwarming … Af en toe stopte de trein. Een paar keer een heel tijdje… Ik merkte er echter weinig van want ik heb twee films bekeken en ik begon met lezen in mijn splinternieuwe biografie van Fabian Cancellara. Daarna ben ik in slaapgevallen in mijn knusse bedje. Ik werd gewekt toen het ontbijt klaar was, want ja ook dat was voorzien in mijn knusse slaapcoupé. Om 7u45 was het eindelijk zover aankomst in Kolding een stad op 22 kilometer van Haderslev. De vriendelijk Duitse steward van de nachttrein heeft me geholpen om de valiezen van de trein te heffen. Aangekomen in het station van Kolding werd ik pas echt op de proef gesteld want toen moest ik alleen met mijn valiezen zeulen. En natuurlijk is de Deense weergod zo vriendelijk geweest om me te ontvangen met 20 centimeter sneeuw! Echt te gek! Mijn eerste sneeuw deze winter. En JA, hij blijft goed liggen! Na 2 keer (1 keer in het Engels en 1 keer in het Deens) de weg te vragen, vond ik het busstation.

Op naar bus 34 richting, de interim-buddy die me stond op te wachten aan het busstation. Een echte Johnny maar zonder Johnny-“car”. Hij heeft wel een auto de kleinste Citroën die ik ooit heb gezien. Hij probeerde om mijn bagage in de koffer te krijgen… na vijf minuten puzzelen en de zitjes in te klappen, vertrokken we richting Christen Koldsvej 18. Mijn residentie lijkt van buitenaf op een Oostblokgebouw maar binnenin is het ondertussen al een echte Jill-studentenkamer geworden.


Iedereen heeft een slaapkamer met eigen badkamer, de keuken moeten we delen maar dat maakt het net “hygge” (uitgesproken huge, dat is een soort van gezelligheid typisch voor Denemarken). Het enige jammere aan de accommodatie is dat het 40 minuten wandelen is van de school en het centrum.
Ik was de eerste om hier aan te komen en vrijdag heb ik bijna een hele dag de tijd gehad om uit te pakken en mijn kamer in te richten zoals ik wou. In de avond ontmoette ik mijn medestudenten van dit gebouw en kwam mijn buddy ook even op bezoek.
Elke vrijdag is het café op de universiteit open maar we besloten om nog een weekje uit te stellen om te gaan. We waren allemaal redelijk uitgeput van de reis en gingen vroeg onder de wol.
Zaterdag ben ik samen met de Oostenrijkse meiden Viki en Iris naar het stadscentrum geweest op verkenning. We hebben geshopt en de beste pizza ooit gegeten.




’s Avonds werden we uitgenodigd bij de andere Vlaamse meisjes in hun huisje in het centrum voor een WII-party. Opnieuw erasmussers leren kennen en heel wat gekke dingen gedaan!
Zondag was een typische lazy Sunday!
Maandag was de eerste schooldag. We werden onthaald in de school met koffie en broodjes. De leerkrachten gaan hier veel informelere om met hun studenten. Ze staan erop dat we hen met hun voornaam aanspreken. Voorbeelden hier zijn: Trine, Dorte, Jette, Jørn … We kregen meteen een douche van informatie over ons heen en kregen het volledig lessenrooster voor de 12 weken. Er staan heel wat leuke en creatieve vakken gepland. Zelf heb ik de keuzevakken music, storytelling en English. Daarnaast hebben we nog andere vakken met de hele internationale klas samen. Van 12 februari tot 14 februari gaan we met de internationale groep naar Kopenhagen. De rest van die week zijn we vrij en we plannen met een hele groep studenten door te reizen naar Malmö in Zweden.
In de namiddag kregen we een inleiding in de Deense geschiedenis van de meest gepassioneerde leerkracht geschiedenis ooit! Hij vertelde ons heel veel dingen. Wat ik vooral onthouden heb is dat we hier in deze regio heel veel Duitse invloeden vinden, dat de reformatie in 1525 hier in Haderslev begon in een kelder van een viswinkel en dat de Denen gek zijn op hun koningin (Margarethe, Daisy voor de vrienden). Na deze korte uiteenzetting nam hij ons mee de stad in om een paar interessante plaatsjes te tonen.
Vandaag moesten we opnieuw in school aanwezig zijn. De mensen van Christen Koldsvej een half uurtje vroeger omdat we vandaag onze fameuze fietsen zouden krijgen. En die kregen we ook… maar dat is het enige positieve wat ik daarover te vertellen heb. De fiets valt praktisch uit elkaar en heeft geen remmen (je moet achteruit trappen om te remmen), geen lichten en geen versnelling. Als je weet dat ons verblijf op een heuvel ligt en de hele weg van school klimmen is… werd onze eerste fietstocht een ramp. Er is dus nog geen oplossing voor ons isolement van de beschaafde wereld (het stadscentrum), maar daar komt morgen hopelijk verandering in!
Vandaag veel geleerd over Denemarken en ook over het Deense schoolsysteem, hieronder enkele interessante dingen:
  • -          De Denen dansen op Kerstmis altijd rond hun kerstboom samen met de familie.
  • -          De Denen hun perfecte openingszin bij een vreemde is: “Slecht weer vandaag hé!”.
  • -          “Alsjeblieft” is een woord dat niet in het Deense woordenboek staat, maar ze hebben wel 1000 manieren om “dank je” te zeggen, maar gewoon “tak” is al goed!
  • -          De vrouwen zijn hier gelijkwaardig aan de mannen en vinden het niet leuk als de mannen de deur voor hen openhouden omdat ze dat zelf beste wel kunnen.
  • -          Het favoriete eten van de Denen is: “Frikandeller” een soort van gehaktballetjes… Die lijken op die van Ikea. Toch beweren ze hier dat dat TOTAAL iets anders is…
  • -          Dat je hier best op tijd komt of de Denen zullen zich beledigd voelen.

Dan nog mijn kleine ontdekkingen:
  • -          Spotify past zich aan en nu is de reclame in het Deens.
  • -          Vrijdag wordt het hier -15°C, heel koud dus!
  • -          De Denen zeggen dat hun land vlak is maar zelfs de fietstoerist onder ons raakt de berg niet op met onze supersonische fietsen.
  • -          De kosten in Denemarken al bij al nog meevallen.
  • -          De Denen eten knalrode hotdogs!!
  • -          Hier in Haderslev is er een H&M, Vero Moda en Villa, kleren zal ik dus zeker niet te kort hebben.
  • -          Mijn nieuwe handschoenen heb ik al goed kunnen gebruiken!
  • -          De Fanta smaakt hier echt anders…
  • -          Deens lijkt echt een beetje op Chinees!
  • -          Trine (één van de leerkrachten) haar verjaardag is op 12 april en we hebben besloten om samen onze verjaardag te vieren!

Dan wil ik graag nog alle mensen bedanken die reageren op de foto’s op facebook en die mij steunen met lieve sms’jes als het eens wat moeilijker gaat!

Tot schrijfs
Jill (the sunshine of the erasmusgroup, dat heb ik toch aan iedereen beloofd ;p )

3 opmerkingen:

  1. Amai, al een heel avontuur! Geniet er maar van!

    Gr. Lobke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zalig avontuur om te lezen Jill!
    Dajje nog maar veel meer schrijft en ons nog meer overlaad met leuke weetjes =)!

    Sunshine Jill, ik wens je keiveel succes nog de komende dagen en tot hoors ;-)!

    Grtjes, Heleen! x

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo'n vertelling zeg :D Haha
    Super!
    Je zit daar nu al bijna een week! De tijd gaat toch snel!

    BeantwoordenVerwijderen