woensdag 22 februari 2012

Dubbele citytrip

Toen ik deze blog opende zag ik meteen dat het al tien dagen geleden is dat ik hier nog iets geschreven heb. Het heeft wel zo zijn redenen. Ten eerste moet ik een dubbele blog schrijven één voor de KHBO en één voor mijn school hier. Ten tweede ben ik zeven dagen niet in Haderslev geweest. Maar het is toch tijd om de stilte te doorbreken en mijn avontuur verder met jullie te delen.

Ik hoor bij velen al de vraag rijzen waar is ze in godsnaam  zeven dag geweest? Daar heb ik een geweldig antwoord op: ik was aan het dubbel citytrippen. We hebbben met de hele erasmusgroep de hoofdstad van Denemarken verkend en daarna zijn we doorgereisd met een 10tal erasmussers naar de hoofdstad van Zweden.
Achteraf toegegeven was het wel een heel ambitieus plan. Maar... ach... Je bent jong en je wilt wat!
De trip naar Kopenhagen was op voorhand helemaal gepland samen met de hele groep. Het programma kan je lezen in mijn vorig blogbericht. Onze youth hostel was echt ideaal gelegen aan de rand van het historische centrum van Kopenhagen. We hebben er heel wat afgewandeld en veel van de stad gezien. Waaronder het allombekende beeldje van de kleine zeemeermin. Doordat het ijskoud was konden we heel dicht tot bij haar komen want eigenlijk staat ze in het water. We vonden dit dan ook de ideale gelegenheid om een erasmusgroepsfoto te nemen.

Het enige jammer aan het beeld is dat het niet in de mooiste buurt van Kopenhagen staat en je op de achtergrond een verzameling aan fabrieken kan zien.
De meest memorabele avond in de hoofdstad is die in de karaokebar "Sam's bar". Na het uitgebreidde buffet in het Turkse restaurant de eerste avond, besloten we om op zoek te gaan naar een karaoke bar om met een beetje ambience de avond af te sluiten. Sommigen van ons gingen meteen op zoek in hun smartphone waar we zo'n bar konden vinden. Na een kwartiertje kwamen we aan op de locatie. Er was letterlijk geen kat in de bar behalve de barman, die mij een beetje deed denken aan een blonde Nicky Vankets. Eventjes getwijfeld maar aangezien je in een grote groep vlug de ambiance zelf maakt, besloten we om binnen te gaan. De barman schrok eventjes toen hij onze gekke bende zag binnenstormen. Hij besefte echter al vlug dat dit één van zijn meest productieve avonden ooit kon worden. Na even neuzen in de liedjesmap, werd snel het één liedje na het andere op een papiertje gekrabbeld en ging iedereen aan het zingen. De sfeer zat helemaal goed! Iedereen brulde de longen uit zijn lijf. Zelf moest ik daar nog een week lang de gevolgen van dragen... Ik klonk als een kettingroker.


De laatste dag brachten we nog een bezoekje aan het wettenvrije gedeelte van de stad: Christiania. In 1971 bezetten krakers een aantal militaire barakken op het terrein. Sindsdien is het uitgegroeid tot een commune van meer dan negenhonderd mensen. Je kan er vanalles (ook illegale dingen) kopen en je komt er de gekste mensen tegen. Als ik eerlijk mag zijn voelde ik er mij niet 100 % thuis... Toch is het wel eens de moeite om te zien hoe iedereen daar leeft. Er zijn bijna geen regels in Christiania enkel deze: geen foto's nemen en niet lopen! Maar ach regels zijn er om overtreden te worden...

Of toch niet want dit is aan de ingangspoort en nog niet IN Christiania ;)
Na het bezoek aan het gekste stadsgedeelte, spoorde iedereen ergens naartoe. Het grootste deel van de erasmusgroep spoorde terug naar Vojens om daar de bus te nemen naar Haderslev, twee gekke Spaanse meiden namen de trein naar Berlijn en 2 dagen later naar Amsterdam en wij gingen met een groepje van tien mensen op weg naar de luchthaven Kaastrup in Kopenhagen. Daar kon meteen het tweede deel van ons avontuur beginnen. We waren ruim op tijd en hadden tijd genoeg om in te checken, langs de veiligheidscontrole te passeren en een Chinese maaltijd te verorberen. Toen was het tijd om te "boarden". Stephanie en mezelf waren op ons "gemakje" naar de gate aan het wandelen. De stewart bekeek ons een beetje raar. Toen namen we de trappen naar beneden en daar stonden we midden op het  beton van de luchthaven, niet wetend welk vliegtuig het onze was. Na een minuutje wandelen vonden we uiteindelijk waar we moesten instappen. Bleek dat we de laatste passagiers waren om te "boarden". Niet echt moeilijk als je weet dat er maar 20 mensen in het vliegtuig zaten. 25 minuten voor het normale vertrekuur, was ik nog druk bezig met mijn magazine en mijn iPod uit mijn rugzak te halen... Plotseling kwam de stewart mij vragen of ik zo vlug mogelijk kon gaan neerzitten aangezien het vliegtuig 20 minuten vroeger zou opstijgen. Ik stond perplex... Nog nooit gehoord dat een vliegtuig te VROEG vertrok!! Gelukkig overleefde ik de vlucht zonder veel moeilijkheden. Voor mij is dit geen evidentie, voor meer informatie kan ik u doorverwijzen naar mijn ma, pa en broer. 
De weergoden hadden ondertussen beslist om een sneeuwstormpje los te laten op Stockholm. We liepen bijna onze hostel voorbij. De hostel was deze keer iets meer basic dan die in Kopenhagen, maar we sterkten ons met het idee dat we er enkel moesten slapen en douchen en dat we maar 15 euro per nacht hadden betaald. 
De volgende dag werd er al meteen ééntje die volgepropt was met zoveel mogelijk bezienswaardigheden. Een echte aanrader was de gratis gidsbeurt die we volgden. Een mede-erasmusser had dit al in verschillende grote steden ontdekt en was er laaiend enthousiast over. Het systeem is simpel: je googlet "free walking tour + de stad" en dan vind je de plaats van afspraak en het tijdstip, je zorgt dat je er op tijd bent, je zoekt er een local met een bordje "free walking tour" en sluit je bij de groep aan, de gids vertelt je over zijn/haar eigen stad en toont je heel wat nuttige en interessante dingen die je op een "klassieke" gidsbeurt niet zou tegenkomen, aan het einde van de tour is er nog ruimte voor specifieke vragen en geef je de gids een fooi naargelang de kwaliteit. Daarna stond mijn topfavoriet op de planning. We gingen met de tram naar het VASA-museum. In dit museum kan je het grootste 17de eeuwse schip die men ooit heeft opgegraven, bezichtigen. Het is echt de moeite waard! Het reuzachtige schip is in perfecte staat en je waant je meteen in een "Pirates of the Caribbean"-film.
We liepen twee en een half uur in het museum rond zonder ons te vervelen.


Andere bezienswaardigheden op ons Stockholm-programma:
  • Gamla Stan, het oude stadscentrum
  • The Royal Palace
  • The City Hall
  • Skippsholmenbrug
  • ferrytochtje
  • de stadsbibliotheek
  • het Hard Rock café 
  • TV-toren met schitterend uitzicht
  • Riddarholmen, het oude ridderseiland
  • ...
De meest memorabele avond was die in de opera. Iemand van ons had vooraf het geniale idee om tickets te boeken voor Tsjaikoski's "The Queen of Spades". In elke koffer was er dus een plaatsje gereserveerd voor een echte opera-outfit. Onze 20 euro werd al meteen verzilverd toen we het Operagebouw binnen stapten, wat een pareltje! De opera was 3 uur aan een stuk genieten, ondanks de Russische taal (met enkel Zweedse ondertiteling) en het compleet gekke verhaal. De muziek was prachtig en werd geleid door een jonge vrouwelijk dirigente!


Moe maar voldaan strandde ik zaterdagavond, na een terugreis van zes uur, in het goede oude Haderslev (waar ondertussen alle sneeuw verdwenen was). We hebben op ons avontuur enorm veel gewandeld, gezien, gegeten, gedronken, geshopt, gegiecheld, getjoold en genoten!

Nu ga ik de hevige regenval in om mijn kleren uit de wasmachine te halen... Ik ben namelijk deze namiddag zo onhandig geweest dat die volledig onder de warme chocolademelk zaten!


Tot schrijfs

Jill a.k.a. misses Globetrotter

p.s.: Wat ik allemaal overgehouden heb aan de dubbele citytrip: 2 HardRockCafé-T-shirts, een oranje broek, een zomerbloesje, een zwarte T-shirt met bloemetjes, een pulletje, een kopje met het Vasa-schip, een balpen met het Vasa-schip, een hese stem en een hele hoop herinneringen!

zaterdag 11 februari 2012

Jeg hedder Jill

Het is alweer een week geleden dat ik hier nog een teken van leven heb gegeven. Maar geen zorgen... I'm alive!
Het eerste goede nieuws dat ik kan brengen is dat mijn rapport is aangekomen in een e-mail en ik ben voor alles geslaagd. Voor de rest was het hier een redelijk normale schoolweek in Haderslev.

We begonnen op maandag om 8u15 met Aesthetic learning processes, vroeg dus! Er ontstond al meteen grote verwarring in het begin van de les. De leerkracht liet een blad rondgaan waarop we onze handtekening moesten zetten om te bewijzen dat we aanwezig waren in de les (we moeten dat hier namelijk in alle lessen doen). Op dat blad stonden echter enkel de mensen die het keuzevak "Art" hebben. Mijn keuzevakken zijn hier Music, Storytelling en English. De leerkracht was ook in de war. Ze vertelde dat de mensen die er niet moesten zijn mochten vertrekken. Ik bleef zitten aangezien ik toch zo vroeg was opgestaan en niets beters te doen had. Dit bleek achteraf een goede beslissing want blijkbaar was het een vak verplicht voor iedereen. De gene die vertrokken zijn moeten nu allemaal nog een inhaalles volgen.

Verder stond er deze week ook nog het vak Global Citizenship op het programma. Er werd ons verteld door erasmussers van vorig jaar dat dit één van de saaiste vakken van de 12 weken zou worden. We kwamen dus allemaal binnen in het klaslokaal met lage verwachtingen. Meer verrast konden we echter niet zijn. De lessen Global Citizenship worden gegeven door een jonge docent die zelf nog als erasmusser naar London is geweest. Hij wil er zeker voor zorgen dat we hier de tijd van ons leven beleven en niet verspillen aan saaie, nutteloze opdrachten. De lessen gaan over de Rechten van de Mens, over de verschillende regeringen, over de verschillende gewoontes in onze landen ... We kregen meteen al onze eerste opdracht 3 posters maken over het schenden van de Rechten van de Mens in ons land en een animatiefilmpje over hoe dat allemaal in de media verschijnt. Voor de geïnteresseerden: klik op deze linken dan kan je ons filmpje zien!

Woensdag was het eindelijk tijd voor onze eerste muziek les met Trine. In tegenstelling tot de Global Citizenship-lessen had ik hier wel hoge verwachtingen. En die werden allemaal ingevuld. We starten de les met een aantal opwarmoefeningen en het losmaken van de spieren, het aanleren van de juiste houding om goed te kunnen zingen ... Er was een heel ontspannen sfeer in de les en dat is ook nodig als je mensen aan het zingen wil krijgen. De lerares had ons op voorhand gewaarschuwd dat we een paar keer getest zouden worden. De eerste test begon al na de opwarmingsoefeningen. Trine wou zien hoe ver ons bereik ging en nam plaats achter de piano. We zongen hele hoge en hele lage tonen. Na een kleine pauze werd er vragenrondje gedaan om te zien welke ervaring je al hebt met muziek. Je ziet dat er een grote verscheidenheid in onze groep zit. Sommige mensen spelen al jaren een instrument, anderen dansen al jaren, nog anderen hebben ooit eens op een instrument gespeeld en nog anderen hebben niets van ervaring in de muziek wereld. De bedoeling van de lessen is dat we op het einde van ons Erasmus-verblijf een nummer brengen voor de hele klas. De rest van de les bestond uit liedjes zingen en ritmische bewegingen en geluiden maken met je lichaam. Echt een SUPERles!

De rest van de week stond in functie van het plannen van de trip naar Kopenhagen. Hieronder ons programma:


Feb 12th:
Haderslev Bus Station: meet at 8.15 J. Bus leaves towards Vojens at 8.25. We have to wait in Vojens, so bring some breakfast with you !
Arrival CPH: 12.49

Check in at Danhostel Copenhagen City
Arrival
1pm
Hostel
1-2pm
National museum
2-5 pm
Hostel free time
5-6 pm
Hostel check-in at reception
6pm
Turkish restaurant
7pm
Free evening
after dinner


Feb 13th:
Breakfast
8-8.30 morning
Little Mermaid, The Citadel
9-12 morning
Amalienborg,
noon - 12 o´clock
optional !
Meeting at Rosenborg
1pm
Rosenborg
 1pm-2:30 pm
Round Tower
3pm
Free time. Shopping, Strøget
3:30 pm - dinner
Danish dinner
7pm
Free evening
after dinner

Feb 14th:

Breakfast
8-8.30 morning
Experimantarium OR Art gallery
9-12 morning
choose one!
Lunch
noon
Christiania OR Riplay´s
13-15 afternoon
choose one!
Departure  of train
4:30 PM


De rest van volgende week hebben we vrij en we besloten met een groepje van een stuk of 10 erasmussers om door te reizen naar Stockholm. Wat we daar allemaal gaan doen weten we nog niet precies. Maar iets die zeker op mijn verlanglijstje staat is het Vasa-museum! Deze namiddag hebben we afgesproken in de Vlaamse meisjes hun huis om de topattracties min of meer vast te leggen.

Een klein leuk detail zie hieronder wat de Deense jongens van ons studentenhuis eten op een donderdagavond. Ik voelde me eventjes in Amerika en niet in Denemarken.


En om te bewijzen dat ik daar niet aan meedoe zie hier mijn maaltijd van die avond... met zelfgemaakte appelmoes!


Nog een sfeerbeeldje van de filmavond gisteren. We kozen voor "The Notebook" en ook al is dit niet echt de meest lachwekkende film. Er werd toch heel wat afgelachen!



Naast deze zalige momenten was er nog plaats voor de eerste Deense les. Daarin ontdekte ik dat het Deens wel een klein beetje lijkt op het Nederlands maar dat je eigenlijk het best moppelt als je Deens spreekt, dan verstaan de echte Denen je het best!
Het eerste zinnetje dat ik echt goed kan uitspreken is: Jeg hedder Jill!

Het zal nu een weekje muisstil zijn hier op mijn blog maar ik schrijf jullie volgende week met de volledige avonturen uit de twee Scandinavische hoofdsteden!

Tot schrijfs

Jill (die nu dringend haar valies moet maken!)

zondag 5 februari 2012

Zondag!

Deze nacht had ik een nachtmerrie over mijn rapport op de KHBO. Ik had 2 onvoldoendes...
Het leek dus niet zo'n plezante dag te worden vandaag... maar Jill Debacker had het mis!!
Ik werd vandaag uitgenodigd door mijn buurvrouw Gabriella (Gabi voor de vrienden) en Markéta om samen een wandeling te doen in het stadscentrum! Ik besloot meteen om mee te gaan, het leek mij een goed idee om niet de hele zondag binnen te zitten. Gabriella en mezelf wandelden via mijn nieuwe route naar de school en verder naar het huis van Markéta, Ilona, Stephanie en Sophie. We pikten Markéta en Ilo op. Samen ontmoetten we Nicole in het tankstation en ik kocht ook wat krediet om op mijn gsm te zetten. (Wat ik ondertussen al deed. De provider is nochthans volledig in het Deens!! Ja, ik ben trots op mezelf!)
We wandelden naar het hartje van het dal waarin het stadscentrum van Haderslev ligt en wandelden rond het kleine meer! Zeer pittoresk als je alles ziet in het sneeuwlandschap! We namen er heel wat grappig en prachtige foto's. Bij de erasmussers zitten namelijk een paar natuurtalenten als het op fotografie aankomt!














We maakten ook meteen kennis met de plaatselijke BenidormBastards die met veel plezier samen met ons op de foto gingen! 

Daarna liepen we wat rond in het verlaten stadscentrum, want echt ALLES is hier gesloten op zondag behalve de supermarkt! Uiteindelijk strandden we in het Franz Kafka-café waar het lekker hygge was. Ik heb er een stuk chocoladetaart gegeten waar zelfs ik (een Belgische-chocolade-verslaafde) U tegen zeg! 
Echt een schitterende Deense/internationale Zondag (met een hoofdletter!)!

Quote

Misschien nog een leuke quote in verband met mijn stageschool:

We liepen door de gangen en de leerlingen waren allemaal bezig met hun project voor de projectweek. Op een bepaald moment stuiten we tegen een groepje leerlingen die een outfit aan het ontwerpen was. De leerlingen konden al redelijk goed Engels en legden ons uit wat ze precies aan het doen waren. Ik zei tegen hen: "It looks very nice!", waarop één van de leerlingen antwoordde: "You too!". Hilarisch! Alle erasmusstudenten lagen meteen plat van het lachen! Jill had weer eens iets gezegd ;p

vrijdag 3 februari 2012

Sct. Severin Skole

Net thuis van het introductiemoment in de stageschool!
In één woord: FANTASTISCH!
Mijn school heet de Sct. Severin Skole en ligt vlak bij de universiteit waar ik naar school ga hier in Haderslev. We werden onthaald in de lerarenkamer door Lasse. Het was redelijk vroeg deze morgen dus werd er ons nog een volledig ontbijt aangeboden met typische Deense boller. Deze week is er een soort projectweek aan de gang in de school en overal vond je groepjes leerlingen die iets aan het voorbereiden zijn. 
En zoals ik al eerder vertelde spreekt iedereen hier elkaar aan met de voornaam. Ook de leerlingen en de leerkrachten. We werden overal heel vriendelijk begroet en we moesten zelfs meezingen met de liedjes en mee helpen koken!
Echt een schitterende stageschool met in elk lokaal een smartboard! Ik ontmoette al mijn Engelse mentor, ze is van de Verenigde Staten dus ze zal me wel heel wat Engels kunnen bijbrengen!
Deense stage: here I come!!